ФИЛМ О НАЈВОЉЕНИЈЕМ СРПСКОМ КРАЉУ

Оригинални назив

Краљ Петар Први

Трајање

(није још одређено)

Година

2018.

Земља

Србија, Грчка

Редитељ

Петар Ристовски

Сценаристи

Владимир Ћосић, Милован Витезовић, Петар Ристовски

Продуцент

Лазар Ристовски

Директор фотографије

Душан Јоксимовић

Монтажер

Ненад Пирнат

Сценограф

Аљоша Спајић

Костимограф

Борис Чакширан

Композитор

Миодраг Цицовић

Дизајнер звука

Александар Протић Прота

Маскер

Душица Вуксановић

Улоге

Лазар Ристовски, Милан Колак, Радован Вујовић, Даница Ристовски, Иван Вујић, Александар Вучковић, Љубиша Савановић, Светозар Цветковић, Марко Баћовић, Иван Марковић, Павле Јеринић

На репертоару од

5. децембра

Жанр

Историјска драма

Синопсис:

„Ви сте Србин?“ – питао је легендарни бард светског филма Џон Форд тада младог критичара и новинара, будућег америчког редитеља и оскаровца Питера Богдановича. „Срби имају једну фотографију старог краља из Првог светског рата како се на воловским колима 1915. повлачи преко Косова, која је готов филм. Када би се та фотографија одмрзнула и покренула, пред нама би био прави правцати филм о великој драми српског народа и његовог краља“, закључио је један од највећих светских редитеља.

У 2018-ој, години обележавања 100-годишњице победе Савезника у Великом рату, управо та фотографија ће оживети и претопити се у играни филм о победи малог народа над великом силом.

Краљ Петар Карађорђевић, као млад протеран је из Србије од стране супарничке династије Обреновића. Никада није успео да направи чврсту везу са земљом из које је потекао, народом чији је потенцијални краљ, нити титулом која му по праву припада. Сплетом историјских околности, враћа се у домовину, уводи парламентарну демократију на двор и започиње обнову Србије. Али Србији се не да да напредује. Атентатом у Сарајеву почиње Први светски рат. Аустро-угарска показује сву своју немилосрдност. После две херојски добијене битке на Церу и Колубари, Влада доноси одлуку да је повлачење ипак неминовно.

Током мучног повлачења преко албанских планина краљ упознаје Макрену, мајку војника Маринка. Немоћна да сина пронађе у непрегледним колонама војске и народа који се повлачи, она заветује самог краља да му, уместо ње, преда пар чарапа које је исплела. Нажалост, краљ смрзнутог Маринка налази прекасно, а Макрена умире на гробу младог аустријског војника, оплакујући у име свих мајки све синове – невине жртве рата.

Српска војска уз страшне губитке стиже до Крфа и острва Видо – острва смрти, али и српског васкрснућа!

Пред смрт, највољенији српски владар, Краљ Петар Ослободилац, подиже споменик Макрени у њеном селу Словац. На својој самртној постељи он има једну жељу – да му назују пар чарапа које није успео да однесе Маринку.

Идеја пројекта:

Жеља је да се без експериментисања исприча истинита прича о страдању, жртвама, херојству и победи. Овај филм у европским размерама представља један од најзначајнијих уметничких пројеката у години обележавања победе Савезника у Првом Светском рату.

Сигурни смо да ће овај филм, који има епитет националног пројекта, обновити колективно сећање на један од најсветлијих тренутака српске историје и да ће пробудити код младих генерација национални понос, који се ослања на грациозно наслеђе предака.

РЕКЛИ СУ О НАШЕМ ЈУНАШТВУ

ПРОМО МАТЕРИЈАЛ